Zavšetak prethodne godine dočekali sa dva broja naučno-stručnog časopisa “Defendologija MNE” i tri značajne publikacije

 U oblasti naučno – stručnog rada tokom 2020. godine Defendologija centar je postigao značajne rezultate. Duboko podijeljeno društvo i opaka zarazna bolest odnijela  je veliki broj života, privredu bacila na koljena i nanijela značajnu štetu brojnim društvenim subjektima. Korona se odrazila se i na rad Dnevnog centra za djecu i porodicu “Defendologija”,  pa nam je propratno usporila rad na iznalaženju trajnog rješenja za rad ovog servisa.  Bez obzira što se i dalje borimo kako nastaviti sa daljim radom članovi/ce organizacije čine sve da rad ne prekidaju i da se nastavi humana misija organizacije. Ove godine više nego ikada obezbijedili smo veliki broj paketa humanitarne pomoći u hrani, sredstvima za higijenu, obući i odjeći. Procjenjuje se da je ukupan iznos humanitarne pomoći nešto veći od 30.000 eura.  Zahvalni smo svim donatorima na nesebičnoj pomoći, zahvalni smo i onima koji nam nijesu mogli ili željeli pomoći.

Međutim, bez obzira na sve probleme organizacija je u oblasti naučnog rada uspjela da obezbijedi sredstva da se izdaju dva nova broja časopisa “Defendologija MNE”.

  • Deveti broj časopisa teorijsko- stručnog časopisa za pitanja zaštite, bezbjednosti, odbrane, obrazovanja, sociologije, kriminologije i kriminalistike izašao je u poslednjem tromesečju godine zahvaljujući međunarodnog organizaciji Save the children za Sjeverozapadni Balkan. Časopis je ovog puta bio tematski a bavili smo se tematikom kojom se na žalost još uvijek sporadično ili  skoro niko ne bavi u našoj zemlji. Inače to je drugi broj časopisa koji je obuhvatio jednu od veoma kompleksnih socioloških, kriminoloških pa čak i pedagoških tema – Oblast prosjačenja od strane djece i njihovog života i rada na ulici, trenucima tuge, gladi, siromaštva i izloženosti opakoj bolesti COVID 19.

Autori u ovom broju su: prof. dr Miomira Kostić, prof. dr Darko Dimovski, mr sci Slavko Milić, mr. sci Danijela Đurković, mr sci Mirko Manojlović kao i ljudi koji se u zemljama okruženja i Crnoj Gori profesionalno bave djecom i ovom tematkom i to: Senad Tutić (BiH), Dubravka Jakara Andrić (BiH), Vanja Blaženović (BiH), Vedrana Đurđević (Evropski defendologija centar), Aleksandra Mićić (Republika Srbija), Jelana MIlić (CG), Dragana Ivanović (CG), Milica Goranović (CG), Nađa Đukić (CG), Anastazija Langer – Janjušević (CG), Nevenka Sredanović (CG).

Preuzmite časopis: Časopis “Defendologija MNE” broj: 9

  • Deseti broj časopisa “Defendologija MNE” koji je izašao uz podršku Evropskog defendologija centra i  nije bio tematskog sadržaja. U desetom broju objavljivani su naučni radovi značajnog broja autora iz zemalja regiona. Tematika je različita što je i cilj časopisa. U novom broju predstavljene su novine u krivičnom zakonodavstvu Srbije (autora prof. dr. Dragana Jovaševića), Društvene i pravne kontraverze komunikacije i funkcionisanja BiH (prof dr Duška Vejnovića i Borisa Trivanovića), predstavljeni su mehanizmi djelovanja konspirativnih teorija (prof. dr Vukana Slavkovića i mr. sci Ane Slavković), bavili smo se i pojmom sigurnosti, odbrambenih i vojnih znanosti (prof. dr Dragutina Šimića), prikazani su problemi shodne primjene zakona na koje se poziva Zakon o privrednim prestupima Republike Srbije (dr. sci Ivana D. Milića) kao i javno-pravna organizacija i djelatnost unutrašnje kontrole policije u Crnoj Gori  – kroz teoriju i prakasu (mr. sci. Slavka Milića).  U časopisu su se našli i veoma interesantni radovi o opravdanosti Zakona o amnestiji i alternativnih sankcija uslovnog otpusta u Crnoj Gori usled pandemije COVID-19 virusa (autorke mr sci Nataše Vukomanović), geopolitika nekad i sad: Da li važe teorije i danas? (autora Aleka Barovića, specifičnosti bezbjednosne procjene posjete poglavara Vatikana Srbiji (autora Aleksandra Petrova) i sociologija mobilnih aplikacija  – Debora Lupton (autorke Dušanke Slijepčević);

Preuzmite časopis: Časopis “Defendologija MNE” broj: 10

Dakle, organizacija i njen Naučni centar izdavači u 2020. godini dva časopisa, dva zbirnika radova, i jedne stručne knjige. 

Ovako značajna izdavačka djelatnost još jedan je pokazatelj da nauka mora biti progresivni pokretač društvenog razvoja svake zemlje i njen čvrsti oslonac. Defendologija centar nastaviće da jača svoj naučni i stručni rad kao i da sarađuje sa progresivnim i mladim naučnicima u svom nastojanju da postanemo još prepoznatljiviji u oblastima naučne djelatnosti kojom se bavimo.

VAŠA DEFENDOLOGIJA

10632total visits,1visits today

Related posts

Leave a Comment