Obilježen 12. jun, Međunarodni dan borbe protiv dječjeg rada

Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada obilježen je prvi put 2002. godine, u organizaciji Međunarodne organizacije rada, s ciljem podizanja svijesti i pokretanja akcija u svijetu protiv dječjeg rada i zapošljavanja djece, tražeći podršku pojedinih vlada, socijalnih partnera, civilnog društva, kao i medija u kampanji protiv svakog oblika izrabljivanja djece.

Siromaštvo, nedostatak poslova za odrasle, nedostatak socijalne zaštite, neobrazovanje, najčešći su uzroci dječijeg rada. Djeca zaslužuju bolju svakodnevnicu, razigrano djetinjstvo, mir i ljubav te ne treba da finansiraju i prehranjuju svoje porodice tako što će raditi teške poslove, na kojima će biti maltretirani, ponižavani i uzeto im djetinjstvo. 

U cilju obilježavanja ovog značajnog dana i ukazivanja javnosti Dnevni Centar za djecu i porodicu juče je 12.06.2019. u RE naselju pod Trebjesom održao interaktivnu radionicu sa djecom i roditeljima. Interesovanje za radionicu bilo je veliko, a u samoj organizaciji pomogli su nam i djeca i roditelji. Zahvaljujemo se panelistima, uvaženim kolegama: Fani Deliji ispred Centra za Romske inicijative, gospođi Veri Božović  direktorici JU OŠ Mileva Lajović Lalatović, gospođi Jovanki Pejović, medijatorki JU OŠ Milija Nikčević, prijateljima Defendologije gospodinu Ahmetović Nardiju i gospođi Velbani Nazi kao i cjelokupnom timu Defendologije kao i svim prisutnima na radionici, Foto Lab-u, Dream Foto video  a posebno našim partnerima Save the Children NWB

 

Vaša Defendologija

4664total visits,1visits today

Related posts

Leave a Comment