Međunarodni dan djece ulice – 12 april, obilježen performansom na Trgu Slobode i sastankom sa funkcionerima Opštine Nikšić Sonjom Nikčević i Milanom Koraćem

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore Defendologija, u sklopu koga postoji istoimeni Dnevni centar za djecu i porodicu, na gradskom trgu u Nikšiću obilježio je 12.april, Međunarodni dan djece ulice. Mališani naši korisnici nosili su parole sa natpisima “Ulica nije moj dom“, „Pruži manje, daj više“, „Ne zatvarajmo oči pred dječjim prosjačenjem“, „Imamo pravo igrati se“, kako bi građanima skrenuli pažnju na problem prosjačenja, dok su stariji skrenuli pažnju na štetnost davanja novca djeci i potrebi da se fenomen prosjačenja bolje razumije kako bi se djeci umjesto novca poklanjala hrana, garderoba…“Defendologija Dnevni centar je jedini dnevni centar u Crnoj Gori koji se direktno bavi radom sa djecom sa ulice. Ovaj dan je dobra prilika da se građanima Nikšića, a i šire, ukaže da djeci ne treba davati novac već da sistematskim pristupom možemo uticati na to da se prosjačenju stane na kraj a da se djeci umjesto novca daruje hrana, garderoba.

Defendologija centar godinama sprovodi aktivnosti „Ulica nije moj dom“ i „Pruži manje daj više“ kako bi javnosti ukazali na poteškoće rada i života djece ne ulici.

„Djeca na ulici su često i pravno nevidljiva, doživljavaju različite oblike nasilja. Najčešći eksploatatori su njihovi roditelji, a istraživanja su pokazala da najčešće prose dječaci, mada ima i djevojčica. Ono što mi iz našeg praktičnog rada ustanovljavamo jeste da djeca na ulici doživljavaju vrijeđanje, maltretiranje, a bilo je slučajeva čak i seksualnog zlostavljanja“.

Od osnivanja Defendologija centra kroz njega je prošlo 338 djece, koja imaju različite probleme u ponašanju, a među njima je oko 25 djece koja su se bavila ili se i dalje bave prosjačenjem, i preko 70 roditelja.

Sa  nama su na Trgu bili i mališani iz JPU “Dragan Kovačević”, a nakon toga prošetali su do zgrade Opštine gdje su sa potprdsjednicom Opštine, Sonjom Nikčević, i sekretarom Sekretarijata za sport, kulturu, mlade i socijalno staranje, Milanom Korać, razgovarali o radu Defendologija centra i njegovom pozicioniranju u lokalnoj zajednici.

Međunarodni dan djece ulice se od 2011. godine obilježava u preko 130 zemalja.

Naše aktivnosti podržava Save the Children NWB

10737total visits,1visits today

Related posts

Leave a Comment