Društveni aktivizam je ključ uspjeha u borbi protiv dječjeg prosjačenja

Nijedan pojedinac niti organizacija ne mogu samostalno učiniti dovoljno  vildljivim problem dječjeg prosjačenja.  Društvo ima najvažniji zadatak da pomogne djeci – to je poruka koja se želi prikazati svih ovih godina a posebno u mjesecu društvenog aktivizma u borbi protiv dječjeg prosjačenja. Ne očekujemo da će se u mjesecu društvenog aktivizma protiv dječjeg prosjačenja i drugih oblika eksploatacije prodružiti svi, ne bi ni bili realni ali želimo da ukažemo javnosti da nas ima više nego dovoljno da zaštitimo djecu i pomognemo im da se izbore iz okova tradicionalizma, rada i života na ulici, ugovorenih dječjih brakova ali i drugih oblika iskorišćavanja od kojih je najprisutnije i najteže nasilje nad djecom i seksualno iskorišćavanje i zloupotreba.

Dana 30. aprila 2018 godine kao nastavak brojnih aktivnosti započetih od 12 marta,  aktivisti Dnevnog centra za djecu i porodicu “Defendologija” uz podršku Centra za romske inicijative, Medjunarodne policijske asocijacije – Sekcija Crna Gora i Centra za prava djeteta ukazali  su povodom osmog aprila  – Svjetskog dana Roma prigodnim aktivnostima održanim u EU Info centru u Podgorici i na brdu Gorica da je dječje prosjačenje i ugovoreni brakovi jedni od najvećih problema romske i egipćanske zajednice.

1. Oslobodimo se ugovorenih brakova ;
2. Rad u teškim uslovima nije za djecu;
3. Mi ne želimo postati djeca ulice i
4. Imamo pravo na obrazovanje;

Samo su neke od poruka koje su se mogle čuti  toga dana od strane svih partnera koji su uz finasijsku i moralnu podršku OAK fondacije, Save the Childrena i Komisije od dijela prihoda od igara na sreću organizovali ove  aktivnosti.

2168total visits,1visits today

Related posts

Leave a Comment