Potpisan Sporazum o naučnoj saradnji sa Centrom za moderna znanja iz Banja Luke

Predstavnici Centra za moderna znanja iz Banja Luke i Centra za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore “Defendologija” iz Nikšića, potpisali su 24. oktobra. 2017 godine Memorandum o saradnji kojim se definišu oblasti i dalji vidovi saradnje izmedju ove dvije naučno-istraživačke orgnizacije iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.  Sporazume su i ime organizacija potpisali prof dr Nebojša Macanović i mr sci Slavko Milić, predsjednici naučnih centara ove dvije partnerske organizacije.

Centar modernih znanja je početkom 2016. godine registrovan kao grupa naučnih radnika, profesora, magistara i doktora nauka, različitih profila  u svrhu promocije znanja koja nisu striktno obuhvaćena formalnim obrazovnim sistemom.  Organizacija ima viziju za postizanjem što većeg nivoa obrazovanja i socijalne jedankosti koja se ogleda u jednakim šansama i ishodima za sve građane Bosne i Hercegovine.  Kao mlada ali izuzetno uspješna organizacija Centar za moderna znanja saradjuje sa brojnim organizacijama i institucijama iz zemlje i Regiona, organizuje naučno-stručne konferencije i saradjuje sa relevantnim partnerima na izgradnji i unapredjenju formalnog i neformalnog sistema obrazovanja.  Centar za bezjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore “Defendologija” zahvalan je na predstavnicima Centra za moderna znanja na mogućnostima predvidjenim Sporazumom  na formalnom unapredjenju saradnje i otvaranju mogućnosti za razmjenu iskustava izmedju naučnika ove dvije susjedske zemlje.

Dosadašnja saradnja ogledala se u medjusobnoj razmjeni naučnika na naučno-stručnim konferencijama a jedna od poslednjih je “Probacija i alternativne krivične sankcije – mogućnosti i perspektive” koja je održana u Banjoj Luci u oktobru mjesecu 2016 godine.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju medijima mr sci Slavko Milić naglasio u ovom cilju:  “ Potreba za unapredjenjem naučne djelatnosti i struke u suzbijanju kriminala je prijeko potrebna profesionacima i onima koji to žele da postanu, tim prije,  što kriminal ne poznaje granice niti je na putu njegovog razvoja lako stati  na suprotnoj strani.  Važno je u toj borbi dobro sistemski pripremiti  put u poznavanju metoda kriminalistike, kriminologije i penologije kao odabranih naučnih disciplina. Zato čvrsto vjerujem da će se kroz razmjenu znanja i iskustva, omogućiti veći prostor naučnicima da pokažu svoja znanja u policijskom, pravnom i bezbjednosnom obrazovanju,  kako bi naučnici imali mogućnost da pokažu do kojih su istraživačkih i praktičnih iskustava došli u toku svoga teorijskog i praktičnog  rada  u suzbijanju kriminaliteta. Bolje se profesionalcima učiti kroz knjigu nego sopstvene greške, koje mogu skupo da ih koštaju… ” –  poručio je mr Slavko Milić, predsjednik Naučnog centra “Defendologija”.

1435total visits,5visits today

Related posts

Leave a Comment