Čestitka povodom Jubileja EDC Banja Luka

Dana 01.03. 2017 godine  je u svečanoj sali Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske obilježen Jubilej 20 godina Defendologije (1997-2017) – nauke o bezbjednosnim studijama, zaštiti, bezbjednosti i odbrani. Organizator ovog jubileja je bio Evropski defendologija centar (EDC) za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja. Ispred organizatora, prisutnima se obratio predsjednik EDC-a Prof. dr Duško Vejnović koji je pozdravio sve prisutne i u kratkim crtama opisao najveće izazove s kojima se defendologija susretala u prethodnih 20 godina od svog osnivanja 01. marta 1997. godine.

Na ceremoniji koja je tim povodom održana pročitana je pozdravna čestitka koju je povodom Jubileja upućena od strane crnogorske Defendologije na adresu Evropskog defendologija centra.

Čestitku možete pročitati u prilogu:Preuzmite na sajtu EDC

 

Uvaženi predsjedniče EDC Banja Luka prof. dr Duško Vejinoviću,

Uvažene kolege i cijenjeni prijatelji,

Koristim priliku da Vam u ime crnogorskog Centra za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore „Defendologija“ – Nikšić čestitam Jubilej koji je ravan vječnosti kao rodonačelnicima Defendologije – savremene nauke o bezbjednosnim studijama, zaštiti, bezbjednosti i odbrani.

Biti pregaoc i naučnik nije lak zadatak, posebno ne u vremenu kada se nauka potire i omalovažava. Kada se svemu onome što se može nazvati struka dodaje dnevno politikanstvo i omalovažavajuća retorika. Tim prije, stvoriti nešto u tom vremenu a EDC Banja Luka je to hrabro uradio – stvorio i utvrdio nauku, to nije lak zadatak. Svi zajedno ostajemo začetnici ove originalne nauke i svjedoci jednog teškog vremena koje  nadamo se ostaje iza nas. U poljima budućnosti ostaje, uvjeren sam, zračak svjetlosti koji predskazuje svijetlu budućnost Defendologije.  Crna Gora je po uzoru na Republiku Srpsku i prof.  dr. Duška Vejinovića i njegove saradnike,  krenula u naučni kosmos ostvarivanja jedinstvenog cilja a to je stvaranje i razvoj Defendološke nauke  u cijeloj Evropi i svijetu.

Uvažene kolege,

U ovom trenutku sagledavajući Vaš ogromni naučni rad nije lako sve pobrojati a da se pri tome ne plašite da nešto značajno ne zaboravite, jer zaborava nema.

Želim da Vam čestitam i na originalnom naučnom radu u proteklih 20. godina i približavanju izdavanja četrdesetog broja časopisa „Defendologija“. Čestitam Vam i na izdavanju velikog broja publikacija, radova, organizaciji naučnih skupova i objedinjavanju svih defendologa na jednom mjestu.  Moram istaći da nije bilo dileme prije pet godina,  koje mi proslavljavamo 05 marta tekuće godine,  kada smo krenuli Vašim putem, možda ne toliko uspješno kao i Vi ali sigurnim korakom jer imamo na koga da se oslonimo. To u ovom vremenu nije mala stvar.  Nijesu nas razdvajale politike, političari niti dušebrižnici, nego su nas spajale buduće aktivnosti duboko prožete lijepom prošlošću i savremenom budućnosti i zato ostajemo zajedno krčeći put još jednoj modernoj vrijednosti a to je Defendologija.

Na kraju ove čestitke Jubileja koristim priliku da Vam u ime crnogorske Defendologije, poželim svijetlu naučnu budućnost protkanu naučnim idejama, mislima i strategijama, osjećam i potrebu da Vam poželim puno uspjeha u daljem ličnom i profesionalnom radu, porodičnoj sreći kao našim velikim prijateljima sa željom da predano nastavite da radite na stvaranju i izgradnji Defendologije za naše buduće generacije.  

Srećan Vam Jubilej.

Srdačan pozdrav,

U Nikšiću,

PREDSJEDNIK

mr sc  Slavko Milić

U prilogu sveobuhvatnog izvještaja sa Jubileja možete pročitati i zahvalnicu predsjednika

Kolega predsjedniče,
kolega Slavko i ostali saradnici,
Hvala vam na ljudskoj i naučno utemeljenoj čestitci koju ste nam poslali
u čast Jubileja 20 godina Defendologije. Čestitka je pročitana ispred
oko 130 učesnika Svečane akademije na jubileju u zgradi Akademije nauka
i umjetnosti Republike Srpske i plebiscitarno pozdravljena krajiškim  gromoglasnim aplauzom,pljeskom.U prilogu dole dostavljamo vam link i naš novi sajt da imate za trajnu
uspomenu, gledanje i čuvanje

Nastavljamo dalju saradnju.

S poštovanjem.
Prof.dr Duško Vejnović

EDC gospodina Duška Vejnovića kao i preuzeti link na kome se možete sveobuhvatno informisati o cjelokupnom događaju i publikacijama povodom Jubileja.

Evropski defendologija centar – Banja Luka

1513total visits,4visits today

Related posts

Leave a Comment